Suuret setelit

Osaan mä Exceliä käyttää, eli jos se riittää ni kyllä mä voin olla taloudenhoitaja.” Näiden sanojeni saattelemana minut kruunattiin uudeksi taloudenhoitajaksi I/O-Speksille kaudelle 2015−2016.

Taloudenhoitoa
Taloudenhoitoa. Kuva: Niina Ahola

Mitä minä siis teen? Teoriassa tehtävänäni on pitää kirjaa siitä, mihin speksin varoja käytetään ja miten budjetti on toteutumassa. Käytännössä siis istun kokouksissa tai tietokoneella maksamassa laskuja, tulostelen tilitietoja, skannailen kuitteja, järjestelen kansioita ja hakkaan maksutapahtumatietoja kirjanpito-ohjelmaan.

Kuulostaa tylsältä, mutta todellisuus on värikkäämpää. Taloudenhoitaja on aina kärryillä siitä, mitä speksissä tapahtuu, sillä lähes kaikki toiminta vaatii rahaa ja raha liikkuu vain minun kauttani. Pääsen siis ahdistelemaan useampia speksiläisiä tutuilla kysymyksillä ”paljonko toi maksaa?” sekä ”missä on kuitit?” ja sitä kautta myös tutustumaan monipuolisesti kanssaspeksaajiin.

Riittikö Excelin perusteiden hallinta? Ei todellakaan. Olen saanut oppia hirmuisesti uutta mm. kirjanpidosta, jossa alkuosaamiseni oli täysin nolla ellei jopa pakkasen puolella. Olen siis elävä esimerkki siitä, miten taloudenhoitajan ei kauden alkaessa tarvitse tietää kirjanpidosta mitään.

I/O-Speksin taloudesta on tullut minulle ikään kuin oma lapsi ja noin puolen vuoden kuluttua on aika siirtää pienokaiseni uudelle hoitajalleen. Toivon todella että seuraavalle vuodelle löytyy lempeä mutta järjestelmällinen hoitaja.

Niina Ahola

I/O-Speksin taloudenhoitaja

PS. Kauden huipentumaan, eli näytöskauden alkuun, on kymmenen viikkoa. Haikeaa, mutta huikeaa.