Mukaan I/O-Speksiin?

Tule mukaan tekemään speksiä!

Speksin tekemiseen tarvitaan paljon innokkaita käsipareja — aina ei edes kauden alussa tiedetä, mitä kaikkia talentteja tän vuoden tekijöistä kaivataankaan löytyvän. Monenlaiselle osaamiselle ja osaajalle on I/O:ssa paikkansa. Osa opiskelijateatterin viehätyksestä on siinä, että sitä tehdään suurella tunteella ja luovuudella eikä ammattilaisen otteet ole A ja O. Mitään ei tarvitse osata etukäteen, vaan
Innostus ja Osallistuminen riittää.

I/O-Speksi on yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijoiden speksi. Turusta löytyy upeita speksejä eri tiedekunnista, minkä vuoksi pääosa I/O-Speksin tekijät ovat pääsääntöisesti Index- tai Opexlaisia. Mukaan voi kuitenkin hakea myös näiden järjestöjen ulkopuolelta.

Käsikirjoitus

Tästä se kaikki lähtee – speksikauden ensimmäinen urakka on kirjoittaa käsikirjoitus näytelmään. Käsikirjoitusidea- sekä vastaava valitaan yhdistyksen kevätkokouksessa toukokuussa ja kirjoittaminen aloitetaan varhain jo kesällä ennen treenikauden alkua. Jos sinua kiinnostaa hulvattomien repliikkien ja jännittävien kohtausten kirjoittaminen, ota yhteyttä käsikirjoitusvastaavaan! Käsikirjoitusidean rungon taas pääsee esittelemään heti kevätkokouksessa, tervetuloa!

@Eevamaija Virtanen

Näyttelijät, tanssijat ja speksibändi

Vetääkö veri lavalle? Näyttelijät, tanssijat ja bändiläiset treenaavat ahkerasti läpi vuoden. Lopulta kova työ palkitaan omstart-vyöryin. Ehkä sinunkin lempipuuhaasi on päästä parrasvaloihin haastamaan itseäsi ja heittäytymään.

Esityksen hiominen vaatii tältä porukalta useita treenejä viikossa, joten tiukkaan treenitahtiin kannattaa varautua. Jokaisesta, niin kokeneemmasta kuin ensikertalaisestakin, pidetään huolta ja kannustetaan ylittämään itsensä!

Halukkaita hakijoita on usein enemmän kuin lavalla tilaa, joten syksyllä pidetään näihin tiimeihin karsinnat. Näyttelijöiltä ja tanssijoilta ei vaadita aikaisempaa tanssi-, teatteri- tai improkokemusta, mutta bändiin soittajiksi kaivataan hieman kokeneempia soittajia. Tanssijoista halukkaat pääsevät myös mukaan koreografioimaan.

Tärkeintä on into tehdä yhdessä ja valmius sitoutua aktiiviseen treenikauteen.

Visuaaliset tiimit: puvustus, maskeeraus, lavastus ja rekvisiitta

Näiden tiimien kädentaitojen ja terävän silmän avulla lavalle loihditaan yhä upeampia luomuksia. Esiintyjien – bändin, tanssijoiden ja näyttelijöiden – ulkoasu on PuMa-tiimin taitavissa käsissä, ja speksilookkia suunnitellaan ja valmistellaan läpi speksikauden. Usein myös näytöksissä tarvitaan paikan päälle maskitaitureita auttamaan nopeissa hahmonvaihdoissa. Lavastus- ja rekvisiittatiimi taas suunnittelee ja rakentaa lavalle lavasteet, joilla käsikirjoituksen maailma herää henkiin.

Tekniikka

Värivalot, teatterisavu ja häikäisevät musikaalinumerot. Ne viimeistelevät speksistä sen spektaakkelin, jota yleisö lopulta pääsee ihastelemaan. Speksi kaipaa äänet ja valot taitavia tekniikkaosaajia riveihinsä, jotka toimivat esiintyjien luottotiiminä läpi näytösviikon.

Markkinointi

Kaipaamme riveihimme myös tyyppejä, joilla on intoa valjastaa visuaalinen silmänsä markkinoinnin ja yhtenäisen visuaalisen ilmeen luontiin. I/O-Speksi järjestää paljon tapahtumia jo ennen itse esityskautta, joten pöhinä somessa käy kuumana koko vuoden. Etsimme kaikenlaista osaamista valokuvauksesta kuvankäsittelyyn!

 

Varainhankinta

Varainhankinta ei vastaa I/O:n taloudenpidosta (se on hallituksen heiniä se), vaan huolehtii produktion sponsoridiileistä, kakkuloista ja kirpputoreista – tai mitä ikinä kyseisen kauden tiimi keksiikään! Varainhankinnalle vain taivas on rajana ja yhteistyötä speksin sisällä pääsee tekemään usein erityisesti markkinoinnin kanssa.

 

Virkistys

Tämä speksi ei bileitä kaihda! I/O-Speksiä tehneet muistelevat lämpimästi speksin toinen toistaan kekseliäämpiä ja vauhdikkaampia kekkereitä. Teemasitsejä, kastajaiset rastikierroksineen, promobileet, ensi-ilta- ja hautajaisbileet, munajahti, yhteisjuhlat muiden speksien kanssa…

Virkistystoiminta tuo yhteen kaikki speksaajat!

Kriisitiimi

Vielä kerran I/O! Oletko jo vanha konkari, kehäkettu mutta eroahdistus speksistä meinaa puskea päälle? Ei hätää, kriisitiimi luotiin vanhoja speksiläisiä varten, jotta pöhinästä pääsee pienellä vaivalla pitämään vielä pikkurillin verran kiinni. Tai enemmänkin, voi olla että kriisitiimi vie sulta koko käden – tai enemmän!

@ Eevamaija Virtanen

Tuotantotiimi ja hallitus

Jokaisella tiimillä on vastaavansa, ja tiimivastaavista koostuu I/O-Speksin tuotantotiimi. Tuotantotiimiä johtaa speksin tuottaja.

Tuottajan tehtävä on pitää käsissä useita lankoja. Tuottaja tietää, miten tiimeillä menee, millaisia suunnitelmia tehdään ja miten homma hoidetaan tehokkaasti ja hyvällä yhteishengellä. Yksin ei kuitenkaan tarvitse puurtaa, sillä tuottajalla on tukenaan tuotantotiimi ja hallitus! Tiimejä voi vetää yksin, tai yhdessä kaverin kanssa. Myöskin tuottajan pesti on jaettavissa kahdelle ihmiselle.

Tiiminvetäjillä on myös viime käden vastuu tiiminsä työstä. Siksi toivomme tiiminvetäjiltä hieman kokemusta, tai ainakin intoa ja tarmoa pysyä motivoituneena koko kauden läpi. Mikään ei ole sen palkitsevampaa, kun nähdä kättensä työ värivalojen loisteessa aplodien saattelemana.

Speksi ei olisi mitään ilman hallitusta! Hallitus varmistaa, että tuotannossa kaikki sujuu kuten pitääkin, ja hoitaa esimerkiksi speksin taloutta, interspeksuaalisia suhteita Turussa & Suomen maalla muuten sekä kaikenmoista virallisten yhdistysasioiden pyörittelyä. I/O-Speksin hallitukseen kuuluu aina vähintään puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja ja interspeksuaalivastaava sekä ympäristö- ja yhdenvertaisuusvastaava. Hallitus ja tuottaja tekevät tiivistä yhteistyötä ja konkarit auttavat mielellään!