Mukaan I/O-Speksiin?

Tule mukaan tekemään speksiä!

Speksin tekemiseen tarvitaan paljon innokkaita käsipareja — kaikkien ei tarvitse eikä pidäkään näytellä. Monenlaiselle osaamiselle on paikkansa. Osa opiskelijateatterin viehätyksestä on siinä, että sitä tehdään ammattitaidon sijaan suurella tunteella ja luovuudella. Mitään ei tarvitse osata etukäteen, innostus riittää.

I/O-Speksi on yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan ja opettajankoulutuslaitoksen yhteinen speksi. Turusta löytyy upeita speksejä jokaisesta  tiedekunnasta, minkä vuoksi pääosa I/O-Speksin tekijöistä on näiden kahden tiedekunnan jäseniä. Mukaan voi kuitenkin hakea tiedekuntien ulkopuolelta.

Virkistys

Tämä speksi ei bileitä kaihda! I/O-Speksiä tehneet muistelevat lämpimästi speksin toinen toistaan kekseliäämpiä ja vauhdikkaampia kekkereitä. Teemasitsejä, kastajaiset rastikierroksineen, promobileet, ensi-ilta- ja hautajaisbileet, munajahti, yhteisjuhlat muiden speksien kanssa…

Virkistystoiminta tuo yhteen kaikki speksaajat!

@Eevamaija Virtanen

Näyttelijät, tanssijat ja speksibändi

Vetääkö veri lavalle? Näyttelijät, tanssijat ja bändiläiset treenaavat ahkerasti läpi vuoden. Lopulta kova työ palkitaan omstart-vyöryin. Ehkä sinunkin lempipuuhaasi on päästä parrasvaloihin haastamaan itseäsi ja heittäytymään.

Esityksen hiominen vaatii tältä porukalta useita treenejä viikossa, joten tiukkaan treenitahtiin kannattaa varautua. Jokaisesta, niin kokeneemmasta kuin ensikertalaisestakin, pidetään huolta ja kannustetaan ylittämään itsensä!

Halukkaita hakijoita on usein enemmän kuin lavalla tilaa, joten syksyllä pidetään näihin tiimeihin karsinnat. Näyttelijöiltä ja tanssijoilta ei vaadita aikaisempaa tanssi-, teatteri- tai improkokemusta, mutta bändiin soittajiksi kaivataan hieman kokeneempia soittajia. Tanssijoista halukkaat pääsevät myös mukaan koreografioimaan.

Tärkeintä on into tehdä yhdessä ja valmius sitoutua aktiiviseen treenikauteen.

Visuaaliset tiimit: puvustus, maskeeraus, lavastus ja rekvisiitta

Näiden tiimien kädentaitojen ja terävän silmän avulla lavalle loihditaan yhä upeampia luomuksia. Esiintyjien – bändin, tanssijoiden ja näyttelijöiden – ulkoasu on PuMa-tiimin taitavissa käsissä, ja speksilookkia suunnitellaan ja valmistellaan läpi speksikauden. Usein myös näytöksissä tarvitaan paikan päälle maskitaitureita auttamaan nopeissa hahmonvaihdoissa. Lavastus- ja rekvisiittatiimi taas suunnittelee ja rakentaa lavalle lavasteet, joilla käsikirjoituksen maailma herää henkiin.

Tekniikka

Värivalot, teatterisavu ja häikäisevät musikaalinumerot. Ne viimeistelevät speksistä sen spektaakkelin, jota yleisö lopulta pääsee ihastelemaan. Speksi kaipaa äänet ja valot taitavia tekniikkaosaajia riveihinsä, jotka toimivat esiintyjien luottotiiminä läpi näytösviikon.

Markkinointi, tiedotus ja visuaalinen ilme

Kaipaamme riveihimme myös tyyppejä, joilla on intoa valjastaa visuaalinen silmänsä markkinoinnin ja yhtenäisen visuaalisen ilmeen luontiin. I/O-Speksi järjestää paljon tapahtumia jo ennen itse esityskautta, joten pöhinä somessa käy kuumana koko vuoden. Etsimme kaikenlaista osaamista valokuvauksesta kuvankäsittelyyn!

Esityskaudella kaivataan myös yleisiä häärääjiä, ja speksissämme on usein toiminut lipunmyyntivastaavia. Heidän vastuualueellaan on speksilippujen myynti verkkokaupassa ja paikan päällä, sekä lippujen tarkistus ovilla.

Käsikirjoitus

Speksikauden ensimmäinen urakka on kirjoittaa käsikirjoitus näytelmään. Kirjoittaminen aloitetaan varhain jo kesällä ennen treenikauden alkua. Käsikirjoitusidea- sekä vastaava taas valitaan yhdistyksen kevätkokouksessa toukokuussa. Jos sinua kiinnostaa hulvattomien repliikkien ja jännittävien kohtausten kirjoittaminen, ota yhteyttä käsikirjoitusvastaavaan! Käsikirjoitusidean rungon taas pääsee esittelemään heti kevätkokouksessa, tervetuloa!

@ Eevamaija Virtanen

Tuotantotiimi ja hallitus

Jokaisella tiimillä on vastaavansa, ja tiimivastaavista koostuu I/O-Speksin tuotantotiimi. Tuotantotiimiä johtaa speksin tuottaja.

Tuottajan tehtävä on pitää käsissä useita lankoja. Tärkeimpiä ensimmäisiä tehtäviä ovat tuotantotiimin kasaaminen, esityspaikan vuokraaminen, treenitilojen järjestäminen ja budjetin suunnittelu yhdessä hallituksen kanssa. Tuottaja tietää, miten tiimeillä menee, millaisia suunnitelmia tehdään ja miten homma hoidetaan tehokkaasti ja hyvällä yhteishengellä. Yksin ei kuitenkaan tarvitse puurtaa, sillä tuottajalla on tukenaan tuotantotiimi ja hallitus! Tiimejä voi vetää yksin, tai yhdessä kaverin kanssa. Myöskin tuottajan pesti on jaettavissa kahdelle ihmiselle.

Tiiminvetäjillä on myös viime käden vastuu tiiminsä työstä. Siksi toivomme tiiminvetäjiltä hieman kokemusta, tai ainakin intoa ja tarmoa pysyä motivoituneena koko kauden läpi. Mikään ei ole sen palkitsevampaa, kun nähdä kättensä työ värivalojen loisteessa aplodien saattelemana.

Hallitus varmistaa, että tuotannossa kaikki sujuu kuten pitääkin, ja hoitaa esimerkiksi speksin taloutta, interspeksuaalisia suhteita ja kaikenmoista virallisten yhdistysasioiden pyörittelyä. I/O-Speksin viisihenkiseen hallituksee kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja ja interspeksuaalivastaava. Tuottaja hoitaa joko puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan pestiä hallituksessa.