Aiemmat speksit

I/O-Speksi 2019: Tuomiokirkon kellonsoittaja

Tuomiokirkon kellot ovat ohjanneet turkulaisten elämää jo vuosisatojen ajan, määräten jokaisen päivän hetken heräämisestä iltaan asti. Mutta kuka kelloja oikeasti soittaa?

Turun kaduilla on jo vuosia kuiskailtu kirkkotornin salaperäisestä kellonsoittajasta. Legendan mukaan hän oli alun perin komea aatelinen, joka murskasi naisten sydämiä kerta toisensa jälkeen. Hänen itsekkyytensä ja ylimielisyytensä kuitenkin johtivat lopulta kiroukseen: hän oli kirottu soittamaan tuomiokirkon kelloja. Neljä kertaa tunnissa, vuorokauden ympäri, hamaan loppuun saakka.

Kellonsoittajan tarinan kuulee myös perheensä sekä yhteiskunnan luomien paineiden kanssa kamppaileva nuori turkulainen, jolla on aikaansa nähden suuria, lähes mahdottomia unelmia.

Miten kellonsoittajan tarina päättyy? Voiko ihminen jahdata määrätietoisesti unelmiaan, vai onko jokainen kirottu omaan kohtaloonsa? Kenen käsissä todellisuudessa ovat rakkaus, unelmat ja tulevaisuuden toiveet? Miten tämä eroaa mitenkään Disney-elokuvista?

Tuomiokirkon kellonsoittajasta on tarina tasa-arvosta, ahneudesta, mahdottomista unelmista sekä rakkaudesta Venäjän vallan ajan Turussa

I/O-Speksi 2018: Selliosasto 22

Turun lähitulevaisuudessa kaupungin ilmapiiri on kiristynyt, tuloerot räjähtäneet ja kaupunginjohto muuttunut diktatuuriksi. Pormestari Porström aikoo erottaa muurin avulla köyhemmän väestön omalle alueelleen Turun itäiselle puolelle, eristäen heidät varakkaasta lännestä. ”Jokivalli” uhkaa repiä ikivanhat kaupunginosat palasiksi, hajottaen kokonaisia perheitä ja pakottaen tuhansia ihmisiä muuttamaan.

Sisarukset Aura ja Luna ovat vaarassa joutua erilleen, joten he ryhtyvät sabotoimaan pormestarin suunnitelmia. Hämärän kuolemantapauksen myötä he tulevat sotkeutuneeksi niihin enemmän kuin halusivatkaan. Sisarusten tulevaisuus synkistyy entisestään, kun heidät tuomitaan vankeuteen uudelleen avatun Kakolan selliosasto 22:lle.

Miksi selliosasto 22 pidetään medialta pimennossa? Miten hylätty talo Aurajoen rannassa liittyy tähän kaikkeen?
Perhesuhteet, rakkaus ja toivo ovat koetuksella, kun pormestarin valtakoneisto pyörähtää käyntiin ja yhtenäisen Turun aika käy vähiin. Aika selvittää kuka onkaan tuomionsa ansainnut.

I/O-Speksi 2017: Tuleen kätketty

Turun palosta tulee vuonna 2017 kuluneeksi 190 vuotta. Salaisen Turun Akatemian erittäin salaisessa syyskokouksessa esiin nousee vanha kauna. Akatemian tuorein jäsen, viidennen vuosikurssin opiskelija Leo, yrittää pakertaa kasaan kandiaan Saaristomeren ryöväreiden kulttuurisista ulottuvuuksista. Samaan aikaan ulkosaaristossa sumu sakenee ja mustia lippuja vedetään mastoon. Onko Turku vaarassa palaa jälleen? Mistä saa parasta pontikkaa? Ystävyys, rakkaus ja velvollisuus ottavat mittaa toisistaan seikkailussa, jossa  raja tän ja tois puol välillä peittyy sakeaan savuun.

I/O-Speksi 2016: Taivaan tähden
I/O-Speksi 2016: Taivaan tähden

I/O-Speksi 2016: Taivaan tähden

Vuoden suurin mediatapahtuma on käsillä: sähköyhtiö Hauswerk julkistaa uuden mullistavan keksinnön – energiakennon, joka tuottaa loputtomasti sähköä kaikista taivaankannen tähdistä. Maailman energiaongelmat on näin kerralla ratkaistu!

Kennon kehittäjä Kai Taivainen on asiasta eri mieltä, joten eipä aikaakaan kun Kain harteilla lepäävät niin globaalin ekokatastrofin torjuminen kuin oman parisuhteensa pelastaminen. Kaupungin kadut ovat kuitenkin jo täyttyneet omalaatuisista hipeistä, kalpeista hiippareista ja nauravista idealisteista. Mistä oikein on kyse?

I/O-Speksi 2015: Turun viimeinen fuksi

Vasta hiljattain opiskelemaan valittu nuori maalaispoika, Pekko, saapuu uuteen opinahjoonsa loistokkaaseen Turun Yliopistoon. Pian saapumisensa jälkeen Pekko kohtaa kuitenkin karun todellisuuden. Yliopisto ja koko Turun kaupunki ovat vain rippeitä entisestään. Yliopiston luennoitsijat ovat kadonneet maan alle, ainejärjestöt keskittyvät vain keskinäiseen nahisteluunsa ja rahakin on täysin menettänyt käyttökelpoisuutensa.

I/O-Speksi 2015: Turun viimeinen fuksi
I/O-Speksi 2015: Turun viimeinen fuksi
I/O-Speksi 2014: Tonttu
I/O-Speksi 2014: Tonttu

I/O-Speksi 2014: Tonttu – Tarina toriparkista,  rakkaudesta ja eräästä murhasta

Elinkeinomies Markku “Make” Kokotaival on onnenmyyrä. Poliitikot (mukana Turun oma poika Erkki “Eki” Jäkälä) ovat tehneet oikeat päätökset ja Maken yhtiö saa vimein rakentaa Turkuun oman toriparkin! Ilouutista seuraavana yönä Maken hetki yllättäen lyö ja hänet löydetään huoneestaan 14 monopolihotellia kurkussaan. Kuka on hirmuteon takana? Oliko se hovimestari, kulissiliittoon kypsynyt runoilijavaimo vai kunnianhimoinen yhtiökumppani?

I/O-Speksi 2013: Pera ja Juulia – Maailmanlopun rakkaustarina

Index ja Opex järjestävät ekskursion rauhalliseen mökkimaisemaan Ahvenanmaalle. Mitä siellä nyt voisi mennä pieleen? Eräs matkailijoista on Juulia, joka odottaa poikaystävänsä Peran paluuta vaihtovuodeltaan Krispanjasta. Ilmassa on kuitenkin kolmiodraaman aineksia, koska vain hyväksi ystäväksi luultu Raimo on täydellisen ihastunut Juuliaan. Harmonia rikkoontuu lopullisesti, kun Etelä-Euroopasta kantautuu uutisia vaarallisesta epidemiasta, jolla on kuolettavia seurauksia. Matkailijoiden ekskursio saa uuden yllätyksellisen suunnan.

I/O-Speksi 2013: Pera ja Juulia
I/O-Speksi 2013: Pera ja Juulia