Energiaa!

Morjens kaikki ja mitä parhainta joulua!

Syyskuussa nämä hommat lähtivät ihan kunnolla käyntiin ja speksin tekeminen on nyt abouttiarallaa puolessa välissä. Sehän merkkaa sitä, että vuoden vaihteen jälkeen tahti kiristyy, pulssi kiihtyy ja jossain vaiheessa tekemisen määrää ei voi enää mitata yhden käden sormilla.

Ohjaajana koen, että loman jälkeen on se hetki, kun alkaa tehdä sellaisia päätöksiä, jotka näkyvät lavalla sitten maaliskuussa. Ainiin! Onko sitä tänne vielä edes huudeltu? I/O-Speksin ensi-illaksi on kalentereihin merkitty eräs päivä maaliskuun puolen välin paikkeillta, silloin Turun keskustassa kajahtaa!

Omaan päähäni speksin ohjausprosessi oli jotenkin aivan luonnostaan jo syksyn alussa jakautunut neljään osaan: ensimmäinen etappi oli improvisaatioharkkakauden päättyminen, näyttelijöiden roolienjakotilaisuus ja speksin pikkujoulut. Toinen etappi oli se yksi näyttelijäporukan kanssa siemailtu jalluglögi viimeisten reenien jälkeen ennen joulun viettoon lähtemistä.

Kolmas etappi tulee itselleni olemaan viikon loma Aasian perukoilla Singaporessa helmikuun lopussa. Singaporesta lennän Suomeen takaisin kirmaamaan I/O-Speksin loppukiriä. Jotkut sanovat, että joo joo onhan siihen vielä kaksi kuukautta, mutta niinhän minä itsekin sanoin joulusta lokakuussa. Eihän tässä edes aivastaa ehdi, kun ollaan jo ensi-illassa ja sen jälkeen vappua juhlistamassa!

Kuva vuoden viimeisistä reeneistä.
Kuva vuoden viimeisistä reeneistä. Kuva: apuohjaaja Loviisa Grubert

Nyt on kuitenkin hyvä hetki ottaa se oma aika ennen kevään harjoituskauden alkua. Sitä edesauttaa nilkkatuen saanut vasen jalka, oikea teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija rikkoo nivelsiteensä mieluiten juuri loman ajaksi nääs. Voipahan hyvällä mielellä juoda glögiä, syödä kilotolkulla suklaata ja katsoa netflixiä! Ja Joulupukin kuumaa linjaa. Ja Joulupukkia ja noitarumpua. Itselleni joululoma on aina merkinnyt paria viikkoa perinteistä syksystä palautumista ja suvun kanssa vietettyä aikaa – unohtamatta tietenkään uuden vuoden alkamisen fiilistelyä ja omia synttäreitä siinä tapsan ja uuden vuoden päivän välissä!

Nyt on hyvä hetki kerätä sisuksiinsa energiaa, jonka avulla väsätään kaikkien aikojen hienoin speksi! Erityisen ihania ovat olleet näyttelijöiden reenit, joissa on nähnyt hahmojen ja näyttelijöiden kehittyvän, mutta en malta odottaa sitä, että tätä kaikkea pääsee ompelemaan yhteen musiikin ja tanssin maailmojen kanssa!

Joulupuurolautasen ja sekametelisopan ääreltä jouluja jokaiselle toivottaa

Ronja Siljander

I/O-Speksin ohjaaja