Speksisyksyn sävel

Vaikka se bassolaukku kuinka painaisi selässä treeneihin kävellessä, kyllä bänditreenit aina palkitsee! Tulevan kevään I/O-speksin bändikokoonpano on nyt harjoitellut jo muutaman kuukauden. Bändissä meillä soivat perusbändisoittimien eli rumpusetin, bassokitaran, sähkökitaran ja koskettimien lisäksi huilu sekä harmonikka ja yhteen kappaleeseen olemme saaneet jopa ujutettua marimban. Monipuolista musisointia siis luvassa!

Kuva: Linda Blomqvist
Kuva: Linda Blomqvist

Speksibändin treenit sujuvat viikoittain kutakuinkin näin:

Muu bändi jo tunnollisesti odottaa treenipaikkamme ovella kellon lyödessä tasan, allekirjoittaneen eli kapellimestarin vasta saapuessa paikalle. Seuraavaksi jännäämme kumpaan musaluokkaan pääsemme soittamaan, kun siinä toisessa vaan on niin paljon paremmat laitteet. Treenitilaan päästyämme seisomme yleensä treenien alkajaisiksi koko bändi mikserin ympärillä noin puoli tuntia tätä mysteeristä laitetta tuijotellen sekä jokaista tuon laitteen maagista nappia painellen ja nuppia väännellen. Kun arvaamaton äänentoisto on jollakin sattumanvaraisella eleellä saatu toimimaan ja soittimet viritetty, voidaan sulosointuinen soitto aloittaa.

Vielä nopeasti ennen kuin itse musisointi alkaa, pohdimme bändin kanssa, mitä kaikkia kappaleita kyseisissä treeneissä haluamme hioa. Suurpiirteisen suunnittelun jälkeen soitamme ensimmäiseksi jonkin kappaleen, joka sujuu jo hyvin ja jonka voi ikään kuin vain soittaa rennosti läpi. Helpolla on mukava aloittaa ja vasta sitten kulkea niitä murheenkryynejä kohti. Jokaisen soitetun kappaleen jälkeen kommentoidaan, mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Jos muilla ei ole palautetta tai toivetta soittaa kipaletta uudestaan, kääntyvät katseet meikäläistä kohti, jolla on tietenkin se viimeinen vastuu antaa tuomionsa. Tämän hetkinen tuomioni on, että bändi on aivan superhyvä ja kappaleista tulee upeita! Yhteinen sävel on selvästi löydetty. Treeneihin on helppo tulla, kun jokainen bändissä osaa oman juttunsa hienosti ja kaikilla on huumorintajua vetää aina välillä biisien ideointi vitsiksi – tällä tyylillä ovat löytyneet myös ne parhaat ideat. Treeneistä voi aina myös lähteä hyvillä mielin, kun niiden aikana kaikki stressi homman etenemisestä vierähtää harteilta ja harteilla painaa kotiin mennessä vain se bassolaukku.

Vaikka kevät lähestyykin jo hurjaa vauhtia, on meikäläisellä täysi luotto meidän bändiin. Me kyllä pysytään tämän homman tahdissa!

I/O-Speksin kapellimestari
Kaisu Kälviäinen