”Onko vielä pitkä matka, millon ollaan perillä?”

Hei kaikki!

I/O-Speksin blogi on lähtökuopissaan. Tarkoituksena on, että tätä kautta voi seurata tekijäporukan kuulumisia pitkin matkaa. Tuottajana olen saanut ilon ja kunnian aloittaa kertomalla jotain siitä, mitä värkkäilen speksissä.

Speksi on interaktiivinen musiikkiteatteripläjäys, johon jokainen yleisössä oleva voi osallistua huutamalla ”OMSTART”. Se on räiskyvää improvisaatioteatterin, tanssin ja musiikin ilottelua. Viime keväänä esityskauden lähestyessä kuulin seuraavan kommentin: ”Sit me tullaan kerran kattoo se, ja sit se on ohi.”  Tekijöilleen speksi on kuitenkin enemmän kuin valmis esitys, se on koko matka sinne asti. Tarkalleen ottaen itse esityskään ei ole koskaan valmis, vaan elää näytöksestä toiseen.

Mitä muuta speksi sitten on, mitä katsojat eivät esityksessä näe? Olen paitsi tuottaja, myös kolmannen vuoden speksiläinen, ja haluan alleviivata speksin koko elinkaaren merkitystä. Speksikokemus syntyy syksystä kevääseen niissä hetkissä, kun sitä tehdään. Speksivuotta voisi ajatella lentokoneena, joka ottaa aina uudestaan suunnan kohti tuntematonta edelliset vuodet kokemuksenaan, uusi käsikirjoitus karttanaan sekä uuden tekijäporukan innostus polttoaineenaan.

Tuottaja on ikään kuin koneen lentäjä, jonka merkitys korostuu nousu- ja laskuvaiheessa. Hän pitää huolta siitä, että mukana ovat kaikki, joita tarvitaan ja että päästään turvallisesti perille. Lentäjällä on vastuullinen tehtävä: täytyy ottaa huomioon, miten eri osaset vaikuttavat kokonaisuuteen, ja mitä ihmettä mikäkin merkkivalo tarkoittaa. Alku on kaikkein kuumottavinta aikaa. Onkohan kaikki muistettu, kuka tekee mitäkin, mitä jos kaikki menee sittenkin pieleen? Sillä hetkellä, kun ajattelee, että joku juttu on jo taputeltu, tuleekin pari uutta muuttujaa.

Tässä kohtaa syksyä olemme jo saavuttaneet aika hyvän lentokorkeuden, ja matka taittuu oikein mukavasti kunkin hoitaessa hommiaan. Päämääräkin näyttää päivä päivältä selkenevän. Kun ohjaaja, koreografit, kapellimestari ja tiimien vastaavat kaitsevat omaa laumaansa, voin tuottajana keskittyä hymähtelemään hyväksyvästi seuratessani prosessin etenemistä oikeaan suuntaan. Speksin tekeminen vaatii koko porukalta paljon työtä, mutta ennen kuin huomaammekaan, olemme jo perillä. Nauttikaamme siis matkasta ja sen ainutkertaisista hetkistä.

Niin, tarkoitukseni kai oli selventää sitä, mitä tuottaja tekee. ”Tuottaja on se, joka noutaa parhaan elokuvan Oscarin”, sanoi joku joskus.

Matkamuisto vuodelta 2014 – parhaimpia ovat olleet ne hetket, joissa ollaan yhdessä asian äärellä. Kuva: Riina Lumme
Matkamuisto vuodelta 2014 – parhaimpia ovat olleet ne hetket, joissa ollaan yhdessä asian äärellä. Kuva: Riina Lumme

Speksirakkaudella,

Tiina

Tuottaja