Viisi yötä ensi-iltaan

Ensi-iltaa edeltävällä viikolla tuottajan olotila on epätodellisen rauhallinen. Kaikilla muilla kyllä tuntuu olevan tohina päällä. Esiintyjät treenaavat harva se ilta, ja markkinointi pitää meteliä. Visuaalisella tiimilläkin on paljon puuhaa, jostain kohtauksesta puuttuu tuoli ja joltain tanssijalta kengät. Viimeisten hetkien paniikki on käsin kosketeltava, mutta minuun se ei ole tarttunut. Sitä tuntee itsensä toimettomaksi itse kunkin puuhatessa jotain, johon tuottajaa ei tarvita. Ja niin sen pitääkin olla, kun jokainen speksin tekijä vain päiviä ennen ensi-iltaa tietää, mitä on tekemässä.

Nämä kuukaudet ovat kuluneet nopeasti, mutta olemme myös saaneet paljon aikaan. Kun viime toukokuussa lupasin lähteä I/O-Speksin tuottajaksi, minulla ei ollut aavistustakaan, mihin olin ryhtymässä. Kaikista vastoinkäymisistä, menetetyistä yöunista ja muristuista kirosanoista huolimatta pestini tuottajana on kuitenkin ollut kokemus, jota en vaihtaisi pois. Tuotantotiimini ihmiset ovat kerta toisensa jälkeen yllättäneet minut luovuudellaan, sitoutumisellaan ja hulvattomuudellaan. Näiden tyyppien kanssa työskentely on ollut mahtavaa. Tietäkää, että jokainen teistä on tärkeä, eikä tämä prosessi olisi ollut sama ilman teitä.

Se, mikä tässä kohtaa minua harmittaa, on, etten ole ehtinyt paremmin jalkautua esiintyjien joukkoon. Halusin tehdä itseni tutuksi ja helposti lähestyttäväksi, etten olisi vain se joku, joka tulee kumartamaan viimeisenä. Siksi vähän kirpaisee, kun yhä joku saattaa ohimennen kysäistä, että mitäs sä teetkään speksissä. No, vuorokaudessa on tietty määrä tunteja, joten täytyy hyväksyä, ettei kaikkialle voi ehtiä. Toisaalta, Ronja ja Loviisa, Lotta ja Niina sekä Kaisu ovat tehneet niin hyvää työtä esiintyjien kanssa, ettei minulla ole ollut epäilystäkään, etteikö tästä kaikesta tulisi jotain hienoa.

Viimeisten päivien aikana tapahtuu paljon, kun koko kakku kasataan lopultakin samalle lavalle. Riittävät yöunet ja lobotomiapotilaan hermot ovat tarpeen jokaiselle tässä loppurutistuksessa, ja itselleen tulee antaa anteeksi kaikki se roskaruoka, alisuoritettu opiskelu ja muut laiminlyödyt velvollisuudet näiden parin viikon aikana. En voi taata, että se on sen arvoista, mutta kolmannen vuoden speksaajakokemuksella voin sanoa, että minulle se on ollut. Tiedän myös, että jokainen haluaa hioa oman suorituksensa priimakuntoon ensi-iltaa varten, mikä omalta osaltaan lisää jännitystä ja paineita. Siksi haluan sanoa jokaiselle siellä lavalla: muistakaa pitää hauskaa!

12809925_10205289925228131_330062672_o

Tiina Kemppainen
tuottaja